wtorek, 21 kwietnia 2020

Przerywnik kulinarny:chlebek z Grecji


Tiganopsomo (τηγανοψωμο) to po grecku chleb smażony na patelni. Takie chlebki mogą być różnej wielkości, często w środku skrywają nadzienie w postaci pokruszonej fety lub ziół. Najczęściej przygotowuje się je z resztek ciasta drożdżowego. Postawiłam na najprostszą wersję tiganopsomo.Takie chlebki mogą być podawane z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.
Składniki (na około 8-10 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, sól, mieszamy. Jeśli chcecie otrzymać ziołowe chlebki, dodajcie na tym etapie do mąki suszone lub świeże posiekane zioła, np. oregano, bazylię, natkę pietruszki itp. lub posiekane oliwki, suszone pomidory. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.Ciasto odgazowujemy (w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią), krótko zagniatamy, dzielimy na 8 części. Jeśli chcecie, by chlebki były większe, podzielcie je na 5-6 części. Każdą formujemy na płaski placek o grubości około 1 cm. Możecie je lekko podsypać mąką. Na patelni rozgrzewamy olej (1-2 łyżki). Chlebki kładziemy na patelni, smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią (czas smażenia będzie uzależniony od grubości ciasta, płomienia pod patelnią, jak i grubości dna patelni, zajmie to około 2-4 minuty z każdej strony). Tiganopsomo podajemy z dodatkiem dipów i świeżych warzyw.
Polecam!
Przepis z bloga"Filozofia smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz