czwartek, 2 kwietnia 2020

Ciasteczka wielkanocne

Czwartkowe kółko kulinarne na słodko :)

Składniki:
 - 200 g. mąki pszennej ( kopiasta szklanka )
- 100 g. mąki krupczatki ( ok. pół szklanki)
 - 2 żółtka 9 białka mogą się przydać na lukier)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 200 g. zimnego masła
 - 2 łyżki zimnej wody
 - szczypta soli.
 Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu po kawałku wałkować na grubość ok. 3mm. wykrawać ciasteczka. Piec w temperaturz180 stopni ok. 10 minut. Ozdabiać lukrem, posypkami, polewą czekoladową itp.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz